Moussaka van zoete aardappel en glutenvrije bechamelsaus

Dit recept voor moussaka is met bataat en bevat daardoor minder koolhydraten dan je gewend bent. Het schijnt dat in Griekenland ook regelmatig de zoete aardappel wordt gebruikt wordt bij die overheerlijke moussaka! De bechamelsaus is met boekweit, plantaardige melk en kokosolie gemaakt, waardoor het glutenvrij en lactose vrij is! Dit recept voor moussaka is met bataat en bevat daardoor minder koolhydraten dan je gewend bent. Het schijnt dat in Griekenland ook regelmatig de zoete aardappel wordt gebruikt wordt bij die overheerlijke moussaka!

De bechamelsaus is met boekweit, plantaardige melk en kokosolie gemaakt, waardoor dit recept glutenvrij en lactose vrij is!

Moussaka met zoete aardappel en glutenvrije bechamelsaus
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 30 min
Kook Tijd
40 min
Porties Prep Tijd
4 personen 30 min
Kook Tijd
40 min
Moussaka met zoete aardappel en glutenvrije bechamelsaus
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 30 min
Kook Tijd
40 min
Porties Prep Tijd
4 personen 30 min
Kook Tijd
40 min
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Was de aubergines en zoete aardappels en snijd ze in plakjes van ca 0.5 cm dik. Grill ze in de grilpan totdat ze lekker zacht worden en lichte grilstrepen krijgen
  3. Bak het gehakt rul op middelhoog vuur tot dat het lekker knapperig begint te worden. Het gehakt bevat voldoende vet van zichzelf dus je hoeft hiervoor geen extra vet te gebruiken.
  4. Snipper ondertussen de ui en knoflook en voeg deze bij het gehakt. Fruit kort mee (op lager vuur). Voeg de passata, kaneel, bouillon en organo toe. Doe de balsamicoazijn erbij, dit geeft echt een boost in de smaak! Breng kort aan de kook en laat zachtjes pruttelen terwijl je de bechamelsaus maakt.
  5. Smelt in een andere (steel)pan 1 el kokosolie en voeg het boekweitmeel toe. Bak tot even kort o phoog vuur totdat het een bal wordt. Voeg dan al roerende, scheutje bij scheutje, de plantaardige melk toe. Blijf roeren tot er geen klontjes meer zijn. Rasp ca. 75 gr van de fetakaas door de saus en voeg wat nootmuskaat (evt ook wat peper) toe.
  6. Nu kan het bouwen beginnen: Vet een ovenschaal goed in en begin met een laagje aubergineplakjes. Doe hier een schep tomatensaus overheen en een schep(je) bechamelsaus. Zorg dat je genoeg bechamelsaus overhoudt voor een flinke bovenste laag! Doe vervolgens hetzelfde, maar dan niet met aubergine maar met een laagje bataat. Wissel vervolgens af en sluit af met een goede laag bechamelsaus.
  7. Rasp de rest van de kaas over de schaal en bak ca. 40 minuten in de oven, totdat de kaas lichtbruin kleurt en de saus borrelt.
  8. Lekker met salade van tomaat, komkommer, avocado, geroostere pompoenpitten en wat munt. Als dressing bijvoorbeeld witte wijnazijn met goede olijfolie, wat peper en zout.
  9. Eet smakelijk!
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *